Dieren

Melkschapen, kaas en PureGraze saladebuffet

De melkschapen worden ieder najaar gedekt door een ram. Vijf maanden later worden de lammetjes geboren. Onze dieren krijgen moederzorg, na ruim een maand worden deze lammetjes apart gezet en starten we met schapen melken (van mei tot september). Ongeveer de helft van deze lammetjes zijn mannelijk en worden vooral als lamsvlees verkocht. Omdat, we de dieren een natuurlijk groeitempo laten doormaken en ze bewegingsruimte hebben, is een scharrellam ongeveer ¾ jaar oud als deze geslacht wordt. Van de melk maken we kaas. Jaarlijks herhaalt deze cyclus zich.

Schapenkaas is niet te vergelijken met kaas van koeien of geiten, het is veel zachter van smaak. Schapenkaas is ook nog eens uitermate gezond, het is rijk aan Vitamine A, B en C en heeft hiervan veel hogere gehalten dan koeien- en geitenkaas. Vooral vitamine B13 (Orootzuur) is uniek. Dit staat bekend als gunstig voor maag en darmflora. De kaas is licht verteerbaar en geschikt voor mensen met koemelkallergie.

Onze schapenkaas is breed te gebruiken. Jonge en Jong belegen schapenkaas is mild en romig van smaak. Als de kaas langer wordt gerijpt is de smaak typerend (schaapachtig) en wordt zeer gewaardeerd door liefhebbers van karaktervolle kaas. Heerlijk voor op een kaasplankje bij de borrel!

Een wei is ingezaaid met PureGraze Saladebuffet, een voor de schapen smakelijk mengsel met een brede samenstelling van grassen, klavers en kruiden met een groot scala aan essentiële vitaminen en mineralen. De bloeiwijzen trekken vele soorten insecten en vogels aan, waardoor het mengsel bijdraagt aan een grote biodiversiteit. De samenstelling ziet er als volgt uit:

70% Grassen: engels raai, timothee, rietzwenk, kropaar.
15% Klavers: esparcette, rode klaver, witte cultuurklaver, witte weideklaver, bastaardklaver, rolklaver, gele zoete honingklaver.
15% Kruiden: cichorei, pimpernel, duizendblad, peterselie, smalle weegbree.

 

Lakenvelder runderen

De Lakenvelder is een van de oudste Hollandse runderrassen. Uit diverse smaaktesten en erkenningen wordt het vlees van Lakenvelder runderen qua smaak en structuur vaak als eerste verkozen. De kwaliteit van het vlees wordt voor een belangrijk deel genetisch bepaald maar ook de trage groei, een sober rantsoen van vers gras, weidekruiden en hooi plus de extensieve manier van houden dragen bij aan de smaak van dit exclusieve vlees. Onze lakenvelder koeien lopen het gehele jaar buiten in de wei en in de winter kunnen ze zelf kiezen of ze in de stal willen. Ze blijven bij ons op de boerderij totdat ze volgroeid zijn en geslacht worden. In de winter worden 1 of 2 volwassen runderen geslacht.

 

Scharrelvarkens

Ons varken (kruising Mangalita wolvarken x Piétrain) krijgt af en toe biggen (medio november 2019 weer). Het Mangalita varken, ook wel wolvarken genoemd, vindt zijn oorsprong in Hongarije en is nauw verwant met het wilde zwijn. Wat het Mangalita varken zo bijzonder maakt is dat het nooit gekruist is met Chinese varken, waardoor het wolvarken 200 jaar onveranderd is gebleven. Het is daarmee het enige Europese varkensras dat Omega 3 en 6 onverzadigde vetzuren bevat, dezelfde die ook in vis zitten. Het vet is met geen ander te vergelijken! En het vlees is cholesterol arm.

Ons varken en onze biggen hebben het beste van beide rassen, de gezonde Omega 3 vetten van het wolvarken en het lage vetgehalte en de bevleesdheid van de Piétrain, hetgeen leidt tot een exclusief en uniek stukje vlees.

Omdat onze biggen moederzorg krijgen, we de dieren een natuurlijk groeitempo laten doormaken, ze een gevarieerd menu met vers gras krijgen en omdat ze bewegingsruimte hebben, is een scharrelbig ongeveer ¾ jaar tot 1 jaar oud als ze geslacht worden. De kwaliteit van het vlees wordt voor een belangrijk deel genetisch bepaald maar ook de extensieve manier van houden, dragen bij aan de smaak van dit exclusieve vlees. De scharrelvarkens worden ook op de mini- akker gezet om deze op natuurlijke wijze te ploegen en te ontdoen van insectenlarven in de bodem.

 

Scharrelkippen

Onze kippen leggen regelmatig een ei. In de winter worden de scharrelkippen op de mini- akker gezet om deze op natuurlijke wijze te ploegen en te ontdoen van onkruidzaden en insectenlarven in de bodem.
 

Eenden

Onze muskuseenden zijn goed bevleesd en hebben goede moedereigenschappen.
 

Twentse landganzen

Onze ganzen houden de wacht, voor hun kuikens zorgen ze goed.
 

Bijen

Onze bijenvolken vliegen van maart tot november, dan halen ze nectar, stuifmeel en water. De bijenvolken zijn wisselend van omvang, in het voorjaar klein (10.000 bijen) en in de zomer groot (50.000 bijen) en naar de winter toe weer kleiner. Van de grote bijenvolken wordt in de zomer honing (=eigenlijk het wintervoer voor de bijen) geoogst. Daarna krijgen de bijenvolken suikerwater bijgevoerd om zo de winter door te komen.
Volg ons op social media: